EXPO DUBAI Austria – Pavilion

Dubai

Status
implemented

Period
2018-2021

Client
Federal Ministry for Digitization and Business Location, Austrian Federal Economic Chamber

Architecture
querkraft ZT GmbH

Landscape architecture
G4C & Kieran Fraser

Team G4C
Lisa Enzenhofer, Bernhard Scharf

Austria-Pavilion

The Austria Pavilion offers space to enter into dialogue with the essential questions for a common and better future. The pavilion addresses one of the most essential questions for the future and provides a possible answer: mindful and respectful use of our earthly resources.

The dialog with local building tradition and intelligent climate engineering from Austria is perceived as an opportunity. It makes it possible to dispense with conventional air-conditioning technology as far as possible and thus makes a contribution to the energy debate. The careful use of local building materials, prefabrication and reuse of the pavilion demonstrates a sustainable attitude towards our throwaway society.

Through a network of 38 intersecting cones, a calm and sensual space is created.

The haptic structure of the clay plaster inside conveys natural comfort. The cone shapes playfully unfold an aesthetic between light and shadow that invites you to linger as an oasis in the hectic environment of an expo and wants to be explored.

The landscape is an integral part of the building’s climate and energy concept. With more than 40 large trees arranged in and around the cones, exciting interspaces and gardens unfold, which in synergy with high-pressure misting nozzles support the healthy and cool microclimate in the pavilion through natural evapotranspiration.

In the entrance area, a dense grove of trees, inspired by the floor construction in oases, provides natural shading. In combination with fog steles and seating furniture, even the forecourt becomes a refreshing experience. In the pavilion, the sensor-controlled fog choreography consisting of fog rings in the cones, as well as fans together with the woody plants and dense underplanting creates a multi-sensory experience space. The climate choreography is controlled according to the ambient temperature in an automated way and can support the microclimate in a resource-saving way. The two courtyards, cafe and VIP courtyard, provide a sheltered and shaded setting for exchange and relaxation. 

The pavement was designed as an open-drainage and mineral-bound path surface in order to use rainwater directly for irrigation on site.